Szekszárdi Baka múzeum honlapja

A szekszárdi Baka múzeum 2009. április 17-én nyitotta meg kapuit a régi Vármegyeháza Várköz felőli oldalán, az egykori légó pincében. A kiállítás Borbandi György és Tálosi Zoltán magángyűjteménye, mely emléket állít az I. és II. vh. tolnai katonáknak

Keresek a XX. század bármely időszakában Szekszárdról, szekszárdiakról készült fotókat az új fotókönyvemhez. A téma bármi lehet: monarchia időszaka, épületek bontása és építése, állami, egyházi, iskolai egyesületi rendezvények, iskolák, óvodák, honvédség, rendőrség, cserkészek, leventék, I. és II. világháború, légoltalmi gyakorlat, színház, koncertek, szüretek, felvonulások, iparosok, üzletek, szórakozóhelyek, zenekarok, stb. A téma végtelen!

Tálosi Zoltán

Bár a könyv nem "akkor és most" stílusban készül, azért néhány beszerzett képet elkészítettem ebben a stílusban, hogy érzékeltesse a -gyakran hátrányos - változásokat a városképben az elmúlt évtizedekben.


Panoráma a béla téri templom tornyából. Valamikor tavaly szereztem ezt a 30-as években készült fotólapot a Bartina és a Babits M. utca kereszteződéséről. Kicsit gondolkodnom kellett, azután pedig felkéretőzni a templomtoronyba, hogy megcsináljam a "most" változatot. Az új képen látszik, hogy mennyit terjeszkedett a város, felmerül azonban kérdés, hogy előnyére változott-e ezzel......

sarok_1.jpg


Az egykori Államépítészeti Hivatal 1928-ban és napjainkban. Az épületet a harmincas évek végén meghosszabították. A kerítést néhány éve bontották le erősen leromlott állapota miatt, mert rádölt egy felkapaszkodó kislányra.

akkor_1.jpg

A Garai-tér az ötvenes évek végén és napjainkban az Augusz-ház tornyából fotózva.

akkor_2.jpg

A Széchenyi utca az ötvenes ávek végén. A változás sajnos nagyon szembetűnő- A Hármas-híd és a Garai-szálló (Szekszárd-szálló, Béke-szálló) közötti útszakaszon, mindössze a Posta épülete maradt "állva".

akkor_3.jpg

A szekszárdi laktanya kerítése, mely a sportpályát határolta 1943-ban és napjainkban már igen leromlott állapotban a Holub utcai garázssorral szemben.

akkor_4.jpg

A szekszárdi 18/I zászlóalj katonazenekara menetel a Széchenyi utcában Bátaszék irányába. Háttérben látszik az Augusz-ház.

akkor_5.jpg

Német katonák a Széchenyi utcában 1944. március 19-én.

akkor_6.jpg

Magyar katonai Rába-Botond teherautó egy Siemens légvédelmi reflektort vontat.

akkor_7.jpg

A palánki Sió-híd akkor és mostban. A felső kép talán 1940-42 körül készülhetett. Vélhetőleg a tolnai tüzérek egyik kitelepülését örökítette meg. Az az igazság, hogy amikor itthon újra megnéztem a fotót, felmerült bennem, hogy esetleg a túloldalról készülhetett. Ezt majd újra megnézem a napokban, ha arra tévedek.
palanki_hid_akkor_es_most.jpg
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 30
Heti: 261
Havi: 576
Össz.: 234 859

Látogatottság növelés
Oldal: Szekszárdi fotók "akkor és most" stílusban
Szekszárdi Baka múzeum honlapja - © 2008 - 2024 - bakamuzeum.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »